30 Ağustos 2015 Pazar

FETHİYE-ÖLÜDENİZ

   Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı şirin  beldedir. Ölüdeniz kumsalı %82 oyla 2006 yılında Dünya'nın en güzel kumsalı seçilerek tescillenmiştir.
Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı olarak bilinen, Ortaçağ'da "Uzak Diyar" olarak adlandırılan, Anadolu'nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası'da yer alan ölüdenizinsanları gördüğünde şaşkına çeviren güzelliğiyle büyülüyor.
Ölüdeniz, adı gibi durağan  bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana geldiğinden dolayı bu adı almıştır.
              Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz suyu , gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün tazelemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz'de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntısı vardır.İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı yoğunluk nedeniyle açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlayarak suyunun değiserek yenilenmesini sağlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder