1 Eylül 2015 Salı

ÇANAKKALE-GELİBOLU

        Gelibolu ;Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında, güneye doğru genişleyerek uzayan yarımadaya verilen isimdir.
        
I. Dünya Savaşı, Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yer olan Gelibolu Yarımadası, manevi değeri çok yüksek olan turizm merkezlerimizden biridir.
         Büyük şehirlerin gürültüsünden uzakta ve deniz kenarında yer alan Gelibolu, doğal güzellikleriyle de gezilmeye degecek  ünlü bir ilçemizdir.


Çanakkale 'nin en popüler ilçelerinden biri olan Gelibolu'da, doğanın günesin  en güzel, en çarpıcı renklerini bir arada görürsünüz. Şirinlikte sınır tanımayan bu ilçenin hangi yüzyılda ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Fakat Troya kadar eski olduğu varsayılmaktadır. Zamanın yavaş aktığı, telaşsızca yaşayıp giden insanların mahalle kültürüne sahip çıktığı, masmavi denizin gün batarken şiir gibi manzaralar sunduğu, rengarenk kır çiçekleri ile kaplı patika yolların bir masalı anımsattığı yerdir Gelibolu. Bir tutam huzur, bir tutam sevgi ve sonsuz güzelliklerin karışımı gibidir sanki burası.








 İçerisinde fazlasıyla şehitlik ve savaş eserleri bulunduğundan dolayı tarihi milli park oluşturulmuş olup 1973 yılında Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde yer almıştır.

Saros Körfezi: Bölgedeki en cok ziyaretçi alan ve en çarpıcı güzelliğe sahip yerlerden biri olan Saros Körfezi, antik çağda Melas Kolpos olarak bilinirdi. Burası Ege Denizi'nin en tuzlu bölümünden biridir ve çevresinde yerleşme olan küçük adalar bulundurur. Doğal güzelliklerle çevrili olan Saros Körfezi'nin; dünyada kendi kendini temizleyen beş körfezden biri olduğu da bilinmektedir.
Çimpe Kalesi: Çanakkale Gelibolu'nun geçmişine ışık tutan Çimpe Kalesi, köklü bir tatihe sahiptir. Orhan Bey döneminde, 1356 yılından alınan kale, Osmanlı Devleti'nin Rumeli'de ilk kez aldığı kaledir ve aynı zamanda da Balkanlarda askeri üs olarak kullanılmıştır. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Çimpe Kalesi'nden, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi'ni görmek mümkündür.
Gelibolu Mevlevihanesi: 400 yılı aşkın süredir ayakta kalmayı başaran ve tarihe ışık tutan Gelibolu Mevlevihanesi, 2005 yılından bu yana ziyaretçi kabul etmektedir. Mistik atmosferi ile büyüleyen ve bölgenin görkemli tarihi hakkında bilgi veren Mevlevihane 1621 yılında Azade Mehmet Dede ve dervişleri tarafından inşa edilmiştir. Tarihe kısa bir yolculuk yapmanızı sağlayan, zaman kavramını unutturan Gelibolu Mevlevihanesi, Hamzakoy'da yer almaktadır ve Mevlevihaneler arasındaki en büyük alana sahip olanıdır.
Kömür Limanı: Özellikle dalgıçlar tarafından yoğun ilgi gören Kömür Limanı, Saros Körfezi'nin güzelliğine güzellik, rengine renk katan yerlerden biridir. Suyun berraklığı, sualtı görüş mesafesinin genişliği ve zenginliğiyle turizmin önemli noktalarından biridir bu cennet köşe. Geçmişte bu limanda kömür taşındığı için ismi Kömür Limanı olarak kalmıştır ve buraya düzgün bir toprak yolla ulaşılır. 4-5 metreden sonra su derinleşmeye başlıyor burada. Sualtının büyülü dünyasını keşfe çıkmak ve adrenalin yaşamak istiyorsanız Kömür Limanı, tam da aradığınız adres.
Gezi Listenize Eklemenizi Önerdiğimiz Diğer Yerler: Hem tarihi, hem de doğal güzellikler bakımından önemli bir yere sahip olan Gelibolu'daki gezilecek yerler çok fazladır. Bölgenin ruhuna daha yakından dokunmak, tarihine ışık tutmak ve doğal güzellikleri arasında kaybolmak istiyorsanız gezi listenizi bu özel yerleri de ekleyebilirsiniz; Bebek Kayalıkları,Bayraklı Baba, Gelibolu Feneri ve Gelibolu Yarımadası.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder